A B S O L U T E O R I G I N A L S

Teckelteefjes en het fenomeen ' Schijnzwangerschap'

Een klein beetje algemene info over teckelteefjes en schijnzwangerschap.

Normaal gesproken krijgt een teefje als ze gedekt is op bijv dag 11 en 13 van de loopsheid na 9 weken een nestje puppies.
Een teefje dat niet gedekt is wordt 9 weken na de loopsheid schijnzwanger.
Alleen vind ik die naam eigenlijk niet juist.. het zou schijnmoederschap moeten heten want
hun lijfje is namelijk helemaal ingesteld op het voeden en beschermen van pupjes.

In een natuurlijke roedelsetting heeft dit dus de functie dat ze de zorgtaken van de zgn Alphateef kunnen overnemen en dat is reuze handig, ik maak er als fokker ook wel eens gebruik van.
Dmv feromoontjes vindt er vaak een spontane bronstsynchronisatie plaats worden de meeste teefjes tegelijkertijd loops en diegene die niet gedekt zijn geven ook melk op het moment dat de andere moedertjes hun pupjes hebben gekregen.
Schijnzwanger/moederschap is dus normaal, natuurlijk en gebeurt altijd...sterker het is fysiek onmogelijk voor een teefje om niet schijnzwanger te worden.
Dat is ook de reden dat fokkers altijd een echo of foto moeten laten maken als ze zeker willen weten of een teefje drachtig is of niet.
Een zwangerschapstestje met urine bestaat niet voor honden omdat gedekte en ongedekte teven dezelfde hormonale veranderingen doormaken.

Hoe een teefje om zal gaan met haar schijnzwangerschap is moeilijk te voorspellen.
Het ene teefje heeft er veeel meer last van dan de ander..
Ze kunnen bijvoorbeeld agressief hun mandje met pseudopups in de vorm van pantoffels/ knuffels gaan bewaken
of zijn extreem aanhankelijk, willen niet dat je ze alleen laat, gillen en piepen de boel bij elkaar...
kortom ze kunnen ff helemaal van het hormoonpadje raken
Maar sommige teefjes die gaan fluitend door met het leven en het baasje merkt heel weinig .

Wat helpt om haar door deze periode heen te loodsen is veel afleiding in de vorm van wandelingen en (hersen)spelletjes en ik zou vwb de voeding wat minder vlees geven en wat meer groenten & evt granen.
dus ipv veel eiwitten en vetten te geven ga je het percentage koolhydaten wat opschroeven en de gehele portie mag plusminus 25% minder zijn.
Als de schijnzwangerschap klaar is kun je weer de normale hoeveelheid en het normale vleespercentage gaan voeren..
Ze kunnen anders echt te veel melk gaan geven en dat kan tot stuwing en borstontsteking leiden.. en daar kunnen ze flink ziek van worden.. de tepels/melklijsten moeten dus mooi soepel blijven aanvoelen.. en ik zou dat elke dag ff checken .
Een dierenarts adviseert al vrij snel pilletjes met als werkzame stof cabergoline , metergoline of bromocryptine , maar daar worden ze vaak erg naar en misselijk van. In sommige gevallen heb je geen andere keuze, maar ik zou het eerst proberen met een rantsoen.
Ben je van plan om ooit eens een nestje te nemen van je teefje zijn deze zgn ' prolactine remmers' helemaal sterk af te raden .
Belangrijk is dus dat je je prinsesje goed in de gaten houdt, ze mag wel een beetje sip zijn of ietsje meer teckelhysterie vertonen tijdens de periode van schijnzwangerschap,
maar zodra je het idee hebt dat ze zich echt niet lekker voelt en bijvoorbeeld veel gaat drinken, koorts krijgt etc dan ga je meteen naar je dierenarts.

Schijnzwangerschap/schijnmoederschap , als ze daar heel gevoelig voor zijn, wordt het elke loopsheid een beetje erger..
een heel heftige schijnzwangerschap kan, hoeft niet, een 6-8 maanden terugkerend drama worden en in zo'n situatie is er m.i een medische indicatie
en kan een sterilisatie/castratie daardoor een gerechtvaardigde keuze zijn .
En dit idealiter plusminus 3 maanden na een loopsheid waarin de baarmoeder in een hormonaal rustige anoestrische fase verkeert en er de minste kansen zijn op complicaties tijdens of na de ingreep .

Naomi AO- Absolute Originals Standaard Ruwhaar Teckels


[Terug ]